У организацији Министарства за информационо друштво и телекомуникације, данас је одржан састанак са представницима НВО удружења (Удружење младих са хендикепом Црне Горе, Институт алтернативе и Акција за људска права) на тему „Предлози за сарадњу на унапређењу портала е-управа и презентација еСервиса“. Иако је позив био упућен на 15 невладиних организација састанку су се одазвали представници само 3 удружења. Циљ скупа био је да се кроз излагања учесника изнесу идеје и предлози за унапређење Портала еУправа са посебним акцентом на електронске сервисе и промоцију сервиса Захтјев за слободан приступ информацијама“.

 Генерални директор Директората за развој електронске управе, Стеван Љумовић и главни администратор Портала, Весна Симоновић су презентовали Портал еУправа. Посебан акценат стављен је на еДемократију: Учешће грађана - еПартиципација, Глас грађана - еПетиције и електронски сервис „Захтјев за слободан приступ информацијама“. Између осталог показано је он-лине подношење електронског захтјева за Слободан приступ информацијама на Порталу у својству грађана, као и детаљно појашњен модул еПартиципације: - начин коментарисања и учешћа у јавним расправама од стране грађана.

Основни циљ састанка, поред наведених, био је и размјена информација које су од значаја за даљи развој Портала еУправа у домену еПриступачности. У том смислу, представник Удружења младих са хендикепом, Горан Шарановић, је изложио своје мишљење на тему приступачност Портала еУправа, са посебним освртом на недостатак говорних софтвера код истог, и проблема са Цаптцха-ом, које би требало прилагодити или уклонити.

Учешће је узела и представница удружења Институтит алтернативе, Милица Милоњић, која је истакла да је упозната са ситуацијом по питању коришћења сервиса на Портал еУправа, проблема са којим се МИДТ сусреће приликом преласка на електронску управу, али да је поред осталог кључно питање дигитална писменост грађане.

Генерални директор Директората за промоцију информационог друштва, Ивица Ивановић, истакао је да ће директорат у његовој  надлежности значајно допринијети промоцији сервиса на Порталу еУправа као и јачање дигиталне писмености са акцентом на информациону писменост, како би се што више користили електронски сервиси намјењени грађанима и привреди.

> Остале вијести